6 Şubat 2025 Perşembe 21:00
İki Yıl Sonra: Deprem Sonrası Hatay’da Yeniden İnşa ve Dayanışma
Zehra Güngördü
Moderatör: Seda Naniç Zeybek
Deprem Konuşmaları
6 Şubat 2023’te yaşanan büyük depremin üzerinden koskoca iki yıl geçti. Bu süre zarfında Hatay ve çevresindeki bölgelerde önemli gelişmeler yaşandı. Ancak, bu gelişmeleri tam anlamıyla değerlendirebilmek için bölgedeki yeniden inşa sürecine ve yaşanan toplumsal dönüşümlere odaklandığımızda neler görüyoruz, duyuyoruz? Bu iki yıl boyunca Hatay'da neler yaşandı? Yeniden inşa çalışmalarında hangi aşamalara gelindi? Kültürel mirasın korunması, toplumsal dayanışma ve ekonomik kalkınma alanlarında ne gibi ilerlemeler kaydedildi?
Bu bağlamda, deprem sonrası geçirdiğimiz iki yıl boyunca bölgedeki toplumsal, kültürel ve ekonomik yapıları yeniden nasıl şekillendirdiğimizi, hangi zorluklarla karşılaştığımızı ve hangi dersleri çıkardığımızı, bu konuda akademik çalışmalarını bölgede yürüten (aynı zamanda Hataylı) Dr. Öğretim Görevlisi Zehra Güngördü ile konuşacağız. Kentsel planlamadan kültürel mirasın korunmasına, yerel ekonominin canlanmasından toplumsal dayanışma ağlarının güçlendirilmesine kadar geniş bir perspektifte, bu süreci değerlendirmeyi amaçlıyoruz.
Yeniden inşa sürecinde, toplumsal dayanışmanın büyütülmesi ve geçmişin hafızasının korunması büyük bir önem taşıyor, buna inanıyoruz. Edgar Morin’in “Hiçbir şey yapamıyorsanız tanıklık yapın.” sözünden ilham alarak, bu sürecin tarihsel hafızasını oluşturmak, deprem sonrası Hatay’daki yaşamı, akademik bakış açılarıyla derinlemesine tartışmak ve bu süreçte yaşanan gelişmeleri değerlendirmek istiyoruz. Sizleri de bu sürecin bir parçası olmaya davet ediyoruz.
Dr. Öğr. Üyesi Zehra Güngördü (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü): Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden 2013 yılında mezun olmuş, yüksek lisansını Mersin Üniversitesi'nde, doktorasını ise Yıldız Teknik Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Akademik çalışmaları kentsel kimlik, sürdürülebilir kalkınma, sosyal inovasyon, katılımcı planlama, zorunlu göç ve afet sonrası kentleşme gibi konularda çalışmaktadır. 2014 yılından bu yana Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde görev yapmaktadır. Akademik kariyerinin yanı sıra sivil toplum alanında da aktif rol üstlenmiş, Hatay Tabiatı Koruma Derneği Bilim Kurulu Üyeliği, Şehir Plancıları Odası Hatay İl Temsilci Yardımcılığı ve TEMA Vakfı Hatay İl Temsilciliği gibi görevlerde bulunmuştur. 6 Şubat depremleri sonrası Kadim Antakya Dostları Platformu, Yeniden Antakya Platformu ve Hatay Ayağa Kalkıyor Kent Meclisi gibi girişimlerde yer almış, ayrıca Kırıkhan Bizim Platformu'nu kurmuştur. Günümüzde, Hatay’da deprem sonrası çoklu kriz çağına dair çalışmalarına odaklanmaktadır
Seda Naniç Zeybek: İstanbul doğumlu. Serbest araştırmacı. Kültür Mirası ve Koruma pratikleri üzerine doktora çalışmasını yürütüyor. Kültürel İncelemeler ve Kültür Yönetimi üzerine yüksek lisans çalışmaları var. Kent hafızası, kültürel hafıza, kültür mirası, koruma, kültür ve sanatta katılımcılık, kültür politikaları konularında çalışmaya çalışıyor.
YouTube ilk gösterimi.