16 Aralık 2024 Pazartesi 19:00
“Etki Ajanlığı”: Gazetecilik Yasaklanıyor mu?
Fikret İlkiz
Moderatör: İştar Gözaydın
İnsan Hakları Konuşmaları
İnsan Hakları Konuşmaları serimiz İştar Gözaydın’ın moderatörlüğünde Avukat Fikret İlkiz söyleşisiyle sürüyor.
İlkiz’in konuşmasına ilişkin sunuş notunu, kendi kaleminden aktarıyoruz:
“Kamuoyunda Etki Ajanlığı Kanunu olarak bilinmekte olan Türk Ceza kanununda yapılacak olan kanun değişikliği iki kez geri çekilmiş ve kanunlaşmamıştır. Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerle ilgili “Devlet Güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma” suçunun düzenlendiği bu maddeye 339/(A) ek maddesi eklenerek yeni bir suç tipi yaratılmak istenmektedir. Devlet güvenliği, iç ve dış siyasal yararları adına yeni bir suç yaratmak tehlikelidir. Çünkü bu yeni suç tehlike suçu bile değildir.
Suç işleme suçudur. Adım adım düşüncelerin suçlanmasıdır ve “düşünce suçu” yaratılmasıdır. Niyetler okunarak suç haline getirilmek istenmekte, failin eyleminden yorumlarla yeni suç ve ceza tehdidi yaratılmaktadır. Bu tip yeni suçlar yaratmak, devlet güvenliğine zarar vereceği varsayımıyla ve iç ve dış siyasal yarar adına insanları ve kurumları suçlamak, cezalandırmak ve tehdit etmektir ve hukuk devletinin çürümesidir.”
Fikret İlkiz: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 1982-2004 yıllarında Cumhuriyet Gazetesi Avukatı ve Hukuk Danışmanı olarak çalıştı. 1997-2002 arasında ise Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü görevini yürüttü. İstanbul Barosu Dergi Yayın Kurulu üyeliği (1992-2003), Baro Staj Eğitim Merkezi kurucusu, “AİHS ve Bireysel Başvuru” Bölüm Başkanlığı (1996-2002), Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Araştırma Uygulama Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi (2002-2005), halen 2022 yılından itibaren Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Yürütme Kurulu üyesi ve Dönem Sözcüsü olarak görev yapıyor. Basın Konseyi Hukuk Danışmanlığı ve Genel Sekreter Vekilliği (1992-1996) görevlerinde bulundu. Güncel Hukuk Dergisi’nin Genel Yayın Koordinatörü ve Mart 2016 tarihinden itibaren Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olarak çalıştı. Basın Konseyi ile Dayanışma Vakfı ile İnsan Hakları Kurumu Vakfı kurucu üyesi ve Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onursal Üyesi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1998 Basın Özgürlüğü Ödülü, Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından 2013 yılı İfade Özgürlüğü Onur Ödülü sahibi. Türk Ceza Hukuku Derneği (2009-2011) Genel Sekreteri, (2012) Başkanı görevlerinde bulundu ve halen Türk Ceza Hukuku Derneği Yönetim Kurulu üyesidir. Parçalanmış Adalet / Türkiye'de Özel Ceza Yargısı (İstanbul. İletişim Yayınları 2011), İfade Özgürlüğü İlkeler ve Türkiye (İstanbul İletişim Yayınları 2007), Demokratik Anayasa Görüş ve Öneriler (Metis Yayınları (Nisan 2012), Türkiye’de Hukuku Yeniden Düşünmek (İletişim 2015) (BİA) İfade Özgürlüğünün On Yılı 2001-2011 (Aralık 2012), İfade Özgürlüğünün On Yılı İkinci Kitap (2012-2022) (Mayıs 2023), adlı kitaplarda ve ayrıca Güncel Hukuk, Suç ve Ceza Dergilerinde yazıları, Bianet ve T24 web sitesinde ve çeşitli yayın organlarında makaleleri yayımlandı. Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezinin yayınladığı AİHM, AYM ve Yargıtay Kararları Işığından Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu kitabının yayına hazırlanmasında katkıda bulundu (2022)
İştar Gözaydın: 1959’da İstanbul’da doğdu. Ortaöğrenimini Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’nde; lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde; lisansüstü çalışmalarını, kazanmış olduğu Fulbright bursu ile, Georgetown University ve New York University School of Law’da tamamladı. 1983 yılında başladığı akademik kariyerinde 1992’de doktor, 1997’de doçent, 2006’da profesör unvanlarını aldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı, Mimar Sinan Üniversitesi Şehir ve Planlama Bölümü, İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü, Doğuş Üniversitesi Hukuk ve Fen-Edebiyat Fakülteleri, Gediz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde kadrolu; Boğaziçi ve Sabancı Üniversitelerinde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yaptı. Akademik çalışmaları, din ve devlet ilişkileri, Türkiye’nin dış politikasında dinin rolü, dinsel ayrımcılık ve hukuk-siyaset ilişkileri üzerinde yoğunlaşan Gözaydın, London University Birkbeck College ve London Metropolitan University’de de konuk öğretim üyesi olarak bulunmuştur. İnsan hakları alanında çalışan (Helsinki) Yurttaşlar Derneği kurucuları arasında olan, çok sayıda ulusal ve uluslararası yayını bulunan ve pek çok uluslararası bilimsel proje yürüten Gözaydın, 2017 yılı Oslo Üniversitesi, Lisl and Leo Eitinger İnsan Hakları Ödülü’ne layık görülmüştür. Kurucuları arasında yer aldığı Açık Radyo’da 1995’ten bu yana farklı müzik ve hukuk konulu programlar hazırlamakta ve sunmaktadır.
Lütfen önceden kaydolunuz.
Kaydolmak için tıklayınız