Mesut Varlık

12 Aralık 2024 Perşembe 21:00

İnci Eviner’in Sanatında Kültür, Tarih ve Şiddet Arasında Dolaşan Kelimeler

İnci Eviner

Moderatör: Mesut Varlık

Çağdaş Sanat Konuşmaları

Sanatçı İnci Eviner’in geçtiğimiz günlerde kapanan ve Dirimart Pera’da gerçekleşen Bir Adanın Sinir Uçları başlıklı sergisi; yakın zamanda Dirimart Yayınları tarafından yayımlanan Arkasında Mahrem Bir Şeyler başlıklı sanatçı kitabı ve geçtiğimiz ay Londra’da Frize Sculpture’da sergilenen yapıtı Materials of Mind Theatre [Zihin Tiyatrosu Malzemeleri] üzerinden gerçekleşecek sanatçı konuşması, Eviner’in pratiğine, pratiğinin merkezinde yer alan desenlerine, desenlerinden yola çıkarak ve farklı medyumlar kullanarak ortaya koyduğu yapıtlarına ve sanatçı olarak kendi oluş süreçlerine odaklanıyor.

İnci Eviner’in pratiğinin merkezinde yer alan desen, sanatçı için hem bilinçdışını dışa vurabildiği bir ifade biçimi hem de kendi kavramlarını keşfettiği, onun üzerinden düşündüğü bir araç işlevi görüyor. Eviner için bilinçdışı ile bilinç arasındaki gidiş gelişlerin ifade alanı olan ve toplumsal ile psişik olanın birbirine dolandığı karmaşık ilişkileri açığa çıkartan deseni temel alarak, videodan performansa ve kolektif pratiklere uzanan pek çok farklı mecrada, sınırsız bir görsel dille ve onu sürekli geliştirerek ürettiği yapıtları ise, toplumsal, tarihi ve söylemsel temsil biçimlerini ve bu temsilleri vücuda getiren normları sorguluyor ve onlara meydan okuyor. Pek çok kişisel ve grup sergisine katılan İnci Eviner, 2019’da 58. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda Türkiye’yi temsil etti ve 2016’da İstanbul Modern Sanat Müzesinde kapsamlı bir retrospektif gerçekleştirdi. Eviner’in Deutsche Bank Collection, Centre Pompidou Paris, İstanbul Modern Sanat Müzesi, Guggenheim New York ve TBA21 Vienna gibi önemli uluslararası koleksiyonlarda eserleri bulunuyor. 

Mesut Varlık: 1980, İstanbul doğumlu. Bilgi Üniversitesi Tarih bölümünden ve Kültürel İncelemeler master programından mezun oldu. İletişim Bilimleri doktora çalışmasını sürdürüyor. 25 yıllık editörlüğü sırasında neredeyse her tür ve çeşitten kitabın editörlüğünü yaptı, birçok derginin yayın kurulunda yer aldı; söyleşileri, eleştiri yazıları, şiirleri, çevirileri birçok dergi ve kitapta yayımlandı. Türkiye’nin ilk kültürel incelemeler dergisi Kült’ün kurucusu, yayın yönetmeniydi. F. Jameson’ın Siyasal Bilinçdışı (Yavuz Alogan’la) dâhil çevirisini üstlendiği bazı kitaplar bulunuyor. Açık Radyo’da beş yıl boyunca üç ayrı program hazırladı, sundu. Konsol Kitapları’nın ve ONS-Yaşama Kültürü dergisinin yayın yönetmeni.

YouTube ilk gösterimi.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır