Maryam Mohammadi

Sabine Büsch

Mary Seyfi

 

13 Kasım 2024 Çarşamba 19:00

Göç Bağlamında Masallar

Maryam Mohammadi

Moderatörler: Sabine Büsch, Maryam Seyfi

Sergi Konuşmaları

 

Türkçede bir varmış, bir yokmuş, Farsçada Yeki Bud, yeki nabud, Gürcücüde iko da ara iko ra, iko.

İpek yolu boyunca anlatılan birçok geleneksel masal aynı anlamdaki sözcüklerle başlıyor.

Graz’da yaşayan İranlı sanatçı Maryam Mohammadi, bu masal seçkisindeki öğelerden hareket ederek, çağdaş sanatın olanak ve araçlarıyla fotoğraflar kurguluyor. Fotoğraflar ve masallardan okunan pasajlar, bu geleneksel metinlerin özellikle de göç tarihi ve kültürel kimlik bağlamında ne kadar çok yönlü ve dinamik bir şekilde yorumlanabileceğini gözler önüne seriyor.

Avusturya Kültür Ofisi’nde, Palais Yeniköy’de 14 Kasım 2024’teki sergi, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde, İstanbul’daki Mahalla Festivali’ne katkı sunan göçmenlerin katıldığı bir söyleşiyle tanıtılıyor.

Serginin kuratörlerinden olan Maryam Mohammadi, çalışmaları hakkında konuşmak üzere Graz'dan geliyor. Ana vatanlarını terk etmek zorunda kalıp Avrupa'da koruma arayan göçmen kadınlarla kurduğu temas, Mohammadi’nin çalışmalarının merkezinde yer alıyor.

Kriz bölgelerinden gelen sanatçılar için bir dayanışma platformu olarak oluşturulan Mahalla Festivalinin eş küratörü Sabine Büsch ve “Kite Runner” platformunda sürgündeki Afgan sanatçılara dil eğitimi veren Maryam Seyfi, fotoğrafçı Maryam Mohammadi ile sanat, masal ve göç temaları ekseninde serginin oluşum süreçlerini irdeliyor. Söyleşiye, İstanbul‘daki göçmenlerin kendi göç deneyimlerinden hareketle masalların rolü hakkında konuştukları kısa filmler eşlik ediyor.

Maryam Mohammadi: Sanat tarihçisi, küratör ve fotoğraf sanatçısıdır. Çalışmalarını sahnelenmiş fotoğraflar alanına yoğunlaştıran Mohammadi, Tehran’da uzun yıllar öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra 2009 yılında Avusturya’ya taşındı. Graz kentinde çalışmalarını küratör ve sanatçı olarak XENOS Derneğinde sürdüren Mohammadi 2017 yılında UJEP üniversitesi (CZ)’de sürdürdüğü eğitimini feminizmin otoportre fotoğraflar üzerindeki etkisini konu alan doktora tezi ile tamamladı. Çeşitli ülkelerde çok sayıda sanat sergisine ve projeye katıldı. 2013 yılında Graz Şehri Sanat Teşvik Ödülü, 2019 yılında Graz Belediyesi Sanat Teşvik Ödülü dahil olmak üzere birçok ödüle layık görüldü ve 2019 yılında Steiermark Eyaletinin ilk bursiyeri olarak Brüssel Wiels’de ona bir atölye tahsis edildi. HOME | Mary (maryammohammadi.at)

Sabine Büsch: Alman gazeteci, belgesel yapımcısı ve küratördür. 1992 yılından beri İstanbul'da yaşamaktadır. İran, Irak, Suriye ve Afganistan’da belgeseller çekti. 2017 yılında Diyalog Derneği kapsamında, uluslararası ve yerel sanatçıların çağımızın merkezi siyasi meseleleri üzerinde çalıştıkları Mahalla Festivali'ni başlattı.

Mary Seyfi: İran’da İngiliz Dili alanında lisans eğitimi aldı ve Türkiye’de ikinci bir lisans eğitimi almak için İran’dan ayrıldı. Bu cesur kararında kendini daha özgün bir şekilde ifade etme özgürlüğüne duyduğu arzu etkili oldu. Dilbilim, edebiyat, şiir ve müzikle ilgilenen Mary, akademik uğraşlarını sanatla harmanlıyor. 25 yaşındaki Meryem Seyfi, Afganistan göçmeni sanatçılar ve yaratıcı insanlar için kurulan dil eğitimi platformu “Kite Runner”in editörüdür.

Lütfen önceden kaydolunuz.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır

Kaydolmak için tıklayınız