Ertuğ Uçar

Fırat Erdim

Sevil Enginsoy Ekinci

 

 

11 Mart 2024 Pazartesi 19:00

Calvino/Görünmez Kentler’i Tekrar Tekrar Okumak

Ertuğ Uçar, Fırat Erdim

Moderatör: Sevil Enginsoy Ekinci

Calvino Konuşmaları

Düşlemek / Görmek / Yaratmak / Kurmak / Yolda Olmak / Konuşmak …

Italo Calvino’nun külliyatı, edebiyatın sınırlarını aşan disiplinlerüstü bir pratiğin yansıması olarak görülebilir. Calvino’yu Türkiye’deki mimarlık, tasarım ve sanatın kesişiminde düşünen Calvino 100+1 Yaşında! ekibi ile Görünmez Kentler’i tekrar tekrar okumak, karşılıklı konuşmak ve birlikte keşfetmek için Calvinoseverlere bir davet. 

Ertuğ Uçar: ODTÜ Mimarlık Fakültesinden lisans (1993) ve yüksek lisans (1999) diplomalarını aldı. 2000 yılından bu yana Teğet Mimarlık çatısı altında ortağı Mehmet Kütükçüoğlu ile mimari ve kentsel tasarım üzerine proje ve araştırmalar yapıyor. Ulusal ve uluslararası pek çok ödül alan projelerinden başlıcaları Yapı Kredi Kültür Sanat Binası, İstanbul Deniz Müzesi, 35. Sokak, Yapı Kredi Akademi, Konya Yaşam Merkezi ve İzmir Opera Binası’dır. Profesyonel faaliyetlerinin yanı sıra akademiye eğitmen veya jüri üyesi olarak katkıda bulundu: Yıldız Teknik Üniversitesi (2005-2007) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (2008-2014). 2016 yılında Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonunun eş küratörlüğünü yaptı. Şehir ve mimarlık üzerine yazdığı birçok makalesinin yanında, yayımlanmış beş öykü kitabı, iki romanı bulunuyor: Ayrılığın Haritası (Can Yayınları, 2020), Woolf’un İzinde (Can Yayınları, 2017), Gece Yolculuğu (Can Yayınları, 2017), Bir Çift Ayak (Can Yayınları, 2016), Dünyayı Seyretmek için Bir Yer (Can Yayınları,2020 (YKY, 2010), Ormanda Kaybolmak (Alef Yayınları, 2014), Yalnızlığın 17 Türü (Alef Yayınları, 2007) ve Rüya Arızaları (Alef Yayınları, 2006).

Fırat Erdim: Sanatçı ve eğitmen. Mimarlık alanında lisans derecesini Cooper Union'dan (2001), yüksek lisans derecesini University of Virginia’dan (2007) aldı. ABD'de University of Virginia, Illinois Institute of Technology ve Marwen Foundation’da; Türkiye’de İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İspanya'da IE School of Architecture and Design’da tasarım stüdyoları yürüttü, mimarlık, çizim ve imalat üzerine dersler verdi. Akademik hayatına ABD’de, Iowa State University College of Design'da öğretim görevlisi olarak devam ediyor. Erdim, mimari hayal gücünün aksiyomlarını sorgulamak için mimarlık, çizim, heykel, enstalasyon ve ses alanlarında performatif çalışmalar yapıyor. Yaratıcı pratiğini tığ işi, taş oymacılığı, baskı-resim, arazi etüdü, havacılık, ses teknolojisi ve müzik enstrümanlarının tasarımı da dahil çeşitli bilgi türleri ve yapım yollarıyla genişletilmiş bir alanda araştırarak gerçekleştiriyor. Des Moines Art Center, Spartanburg Art Museum, Royal Danish Academy of Fine Arts, Adds Donna, Elmhurst Art Museum, The Windor, 49A, Maquis Projects, Anderson Gallery (Drake University), Constance Gallery (Graceland University), American Academy (Roma) ve Museo dell’Altro e dell’Altrove di Metropoliz’de işleri sergilendi, performanslar yaptı. 2012-2013 yılları arasında, İzmir'de bir pasajın içinde, sanat ve mimarlık için deneysel proje alanı Flash Atölye'nin kurucu ortağı ve eş direktörü oldu. Performatif araştırmaları ve artistik çalışmaları, Headlands Center for the Arts, HEIMA, I-Park, Babayan Culture House, Vermont Studio Center, the Bernheim Arboretum & Research Forest tarafından sanatçı rezidansları ve çeşitli burslarla desteklendi. Iowa State University’de sanat ve beşeri bilimler alanındaki Center for Excellence’ın araştırma bursunun sahibi olan Erdim Santo Foundation’dan bireysel sanatçı ödülünü (2016) ve Roma’daki American Academy’den Roma mimarlık ödülünü (2015) aldı.

Sevil Enginsoy Ekinci: İstanbul’da doğdu, Ankara’da okuyarak ve İstanbul’da tatil yaparak büyüdü. ODTÜ Mimarlık Bölümü’nü 1987 yılında bitirdikten sonra, mimarlık tarihi üzerine yine ODTÜ’de yüksek lisans (1990) ve Cornell University’de doktora (2002) yaptı. 1987-1992 ve 2002-2014 yılları arasında ODTÜ’de mimarlık tarihi ve kuramı üzerine lisans ve lisansüstü zorunlu ve seçmeli dersler verdi ve sadece sevdiğinden Temel Tasarım stüdyosuna da iki yıl katıldı. 2014 yılında doğduğu şehre dönme zamanı geldiğini anladı ve hiç kopmayacağını bilerek ODTÜ’den emekli oldu. Ardından Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde ve KHAS Üniversitesi, TED Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümleri’nde tam zamanlı ya da yarı zamanlı öğretim üyesi olarak dersler verdi. Şu sıralarda ise, bir “mimarlık tarihi yazarı” olmak daha çok ilgisini çekiyor. Mimarlık kitapları, coğrafyalar arası mimarî karşılaşmalar, mimarlık-görsel sanatlar-edebiyat ilişkileri ve mimarlık tarihi yazımı konularında Türkçe ve İngilizce konferans bildirileri ve konuşmaları, çeşitli dergilerde ve kitaplarda yayınlanmış yazıları var. Ayasofya Günlüğü ve Gezgin Kayıtlar isimli blogları yazıyor.

 

(Afiş fon görseli: Italo Calvino, The Written World and the Unwritten World, Penguin Books, 2023, kitap kapağı)

 

Katılım üst sınırına ulaştığımız için artık kayıt alamıyoruz. İlginize teşekkür ederiz.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır