Asuman Kafaoğlu-Büke

Nilüfer Kuyaş

10 Ocak 2023 Salı 19:00

Tablodaki Kadın: Sanat Tarihinin Kitap Tutkunu Kadınları

Asuman Kafaoğlu-Büke

Moderatör: Nilüfer Kuyaş

Kitap Sohbeti / Yazar İmzası

Kıraathane’de Kış 2023 sezonumuzun kitap sohbetlerini sanat tarihinde “okuyan kadın” imgelerinin izini süren çok güzel bir deneme kitabıyla açıyoruz.

Asuman Kafaoğlu Büke’nin Epsilon Yayınevi’nden çıkan çalışması, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar kitap okuyan kadınların resim sanatında nasıl tasvir edildiğini ele almış, aynı zamanda kadın ve kitap ilişkisinin cinsiyet, sosyoloji ve ideoloji açısından geçirdiği evreleri inceliyor.
Giriş bölümünde İngiliz yazar Ian McEwan’ın çok doğru bir saptamasıyla açılıyor kitap: “Kadınlar okumayı bıraktığında, roman ölür.”

Ama kadınlar okumayı bırakmıyor ve bırakmayacaklar. Neden en çok kadınlar kitap okuyor? Onları sınırlayan bir gerçeklikten kaçış için mi? Okumak özgürlüğünü çok geç kazanmaları yüzünden mi? Ya da hayatı çok sevmeleri mi onları kitap düşkünü kılmış? Kitap kadın için bir korunma aracı mı, yoksa tersine kadınlar devrimci oldukları için mi okuyorlar?

Asuman Büke kitabın Giriş bölümünü Enis Batur’un “kitap eril dünyanın nesnesidir” görüşüne karşı çıkarak kapatıyor. Arzu ederseniz siz de bu tartışmaya katılın.
Dini tasvirlerden “bilge kadınlara”, kırlarda okumaktan, evde veya plajda okumaya, ders çalışmaktan erotizme kadar uzanan, çok keyifli bir düşünce ve yaratıcılık yolculuğu.

Picasso’nun “Kitaplı Yüzücü” sü, ya da Corot’nun yürüyen “Okuyucu” su, bize ne anlatıyor?
Yazarın ele aldığı tablolardan her birinin renkli basım örneklerinin yer aldığı bu kitap, 2023’te kadın erkek her okurun elinde olacak diye bir kehanette bulunalım en iyisi.

Sizi kendi okurluk otoportrenizi çizmeye bekliyoruz. 

Asuman Kafaoğlu-Büke: 1959 İstanbul doğumlu. California State Long Beach Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun. ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi Felsefe bölümlerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. İngilizce ve Fransızca’dan çeviriler yaptı. TRT ve Açık Radyo için edebiyat ve klasik müzik temalı programlar hazırlayıp sundu. Cumhuriyet Kitap ekinde, Radikal Kitap ekinde, Dünyagazetesinde yazdı. Yazın Sanatı başlıklı kitabı 2011’de yayımlandı. Yaratıcı yazarlık ve edebiyat tarihi dersleri veriyor.

Nilüfer Kuyaş: İstanbul doğumlu, Robert Kolej mezunu. Amerika’da felsefe, Türkiye’de sosyal psikoloji okudu. BBC’de ve NTV’de program sunuculuğu, Milliyet’te ve Taraf’ta köşe yazarlığı yaptı. Yeni Baştan (2007) Ada’daki Ev (2011) ve Serbest Düşüş (2013) adlı üç romanı var. Başka Hayatlar (2012) ve Karasevda Kitabı (2015) adlı iki deneme kitabı da ödül aldı.

Lütfen önceden kaydolunuz.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır