Levent Kavas

28 Kasım 2022 Pazartesi 21:00

Felsefenin Direyi 4: Başlı Başına Eşek

Levent Kavas

Felsefe Konuşmaları

Levent Kavas hocamız filozofları bu kez, hayvanların en güzel, en vefalılarından biri ve nedense dilimizde en hor görüleni için yokluyor:


“Nasıl bir eşek yağlıyorum, nasıl bir ata karşı” diyesiymiş Platon; “birine üvendire gerek, öbürüne gem”: Ayrımların piri Aristoteles’e karşı aldırmaz Ksenokrates. Ayrımsızlık Ortaçağ doruğunu aşınca “Buridan’ın eşeği” kılığında dolaşacaktır, istenç özgürlüğünün simgesi olarak. Oysa Buridan insanla köpekten sözeder yalnızca. Köpeğin yerine eşeği Spinoza (geri) koyacaktır. Belki de eşeklik etmek ancak felsefeye özgüdür.

Levent Kavas: Hacettepe Üniversitesi'ndeki lisans eğitiminden sonra, yüksek lisansını ve felsefe doktorasını 1995 yılında ODTÜ'de tamamladı. Uzmanlık ve çalışma alanları Eskiçağ Felsefesi, Yeniçağ Felsefesi, Marx, Nietzsche, Wittgenstein'dır. 2012'den bu yana Yeditepe Üniversitesi'nde öğretim üyesi.  

YouTube üzerinden ilk gösterim.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır