Kübra Sultan Yüzüncüyıl

Aynülhayat Uybadın

Arif Bilgin

16 Mayıs 2022 Pazartesi 21:00

Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı: Bir Yemek Antropolojisi  

Kübra Sultan Yüzüncüyıl - Aynülhayat Uybadın

Moderatör: Arif Bilgin

Gastronomi Konuşmaları

Bu akşam ele alacağımız "çalışma, Evliyâ Çelebi’nin ‘Ağaç Denizi’ dediği bölgenin içinden sesleniyor bize. Sakarya’nın verimli topraklarının, bereketli sularının ve onlarla beslenen sofraların hikâyesini anlatıyor. Kentin tarımsal serüvenini, bu serüvene eşlik eden yerlilerini, göçmenlerini ve damak hafızalarını, mutfaklarındaki kültürel zenginliği aktarıyor. Bunu yaparken antropolojik bir bakış açısı kullanıyor. Yemeğin sosyo-kültürel anlamlarını gösterdikten sonra okuyucuyu geleneksel tariflerle buluşturuyor, bir yandan da bizleri bu tariflerden ilham alan şeflerin mutfağına konuk ediyor. Kısacası bu kitap, yemeği konu edinen araştırmalar için derinlikli bir kaynak, heyecan verici öncü bir çalışma.”  

Nilhan Aras’ın bu notuyla yayımlanan Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı: Bir Yemek Antropolojisi kitabını yazarlarından Arif Bilgin’in moderatörlüğünde Kübra Yüzüncüyıl ve Aynülhayat Uybaydın konuşuyor.   


Kübra Sultan Yüzüncüyıl: 1989 yılı, Ankara doğumlu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini ODTÜ Medya ve Kültürel Çalışmalar programında tamamladı. Galatasaray Üniversitesi Medya ve İletişim Çalışmaları doktora programında eğitimine devam ediyor. Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışıyor. Gıda çalışmaları, yemek kültürü tarihi, yemek sosyolojisi, insan-gıda etkileşimi, toplumsal cinsiyet ve tarımsal emek gibi ilgili alanlarına sahip olup bu konularla ilgili çeşitli makaleleri ve çalışmaları bulunmaktadır. 2020 yılından bugüne Kadinureticiden.com projesinin danışmanlığını yürütmektedir.   

 

Aynülhayat Uybadın: 1985 yılında İstanbul'da doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun oldu. Aynı üniversitede felsefe ve pedagoji eğitimi aldı. Hacettepe Üniversitesi İletişim Bilimleri Anabilim Dalı doktora programından mezun oldu. Ağırlıklı çalışma alanları sözlü tarih, izleyici araştırmaları ve bellek çalışmalarıdır. Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesinde çalışmaktadır.   


Prof. Dr. Arif Bilgin: Bolu'nun Seben ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü'nden mezun oldu. Meslek hayatına Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda başladı (1990-1993). Müteakiben Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü'ne asistan olarak atandı. Yüksek lisans çalışmasını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yaptı (1994). Osmanlı Sarayı’nın İaşesi (1489-1650) adlı tezi ile aynı enstitüde İktisat Tarihi anabilim dalında doktorasını tamamladı (2000). 2003 yılında yardımcı doçent, 2006 yılında doçent, 2012 yılında profesör oldu. Halen Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 2014-2020 yılları arasında Tübitak Sosyal ve Beşeri Bilimler Grubu’nda Danışma Kurulu (2014-2016) ve Grup Yürütme Kurulu üyeliği (2016-2020) yapan Bilgin'in Osmanlı mutfağı ve gastronomi kültürü başta olmak üzere sosyal ve iktisat tarihi alanlarında kaleme aldığı çok sayıda çalışması bulunmaktadır.

 

 

YouTube üzerinden ilk gösterim.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır