13 Nisan 2022 Çarşamba 21:00
Medyada Emeğin Yeni Hâlleri
Emre Tansu Keten - Uraz Aydın
Gazetecilik Konuşmaları
Dünyada 1970’lerde başlayan, Türkiye medya alanında etkisini 90’lardan sonra gösteren neoliberal dönüşümün, gazetecilik kimliği ve gazeteci emeğinde önemli etkileri oldu. Bu dönüşümün en önemli başlıklarından birisi medyada sendikasızlaşmadır. 1980 sonrası, gazetecilik alanı dışından medya sektörüne giren ve başka sektörlerdeki yatırımlarıyla öne çıkan medya patronlarına karşı gazetecileri örgütsüz kılan sendikasızlaşma, sadece özlük haklarında değil haberin kalitesinde ve etik kodlara uygunlukta da bir bozulma yarattı. AKP iktidarının medyayı kendi kontrolüne aldığı 2000 ve 2010’larda ise neoliberal dönüşüme ek olarak iktidar baskısı, gazetecilerin örgütlülüğüne son darbeyi vurmuş, maddi olanaklardan yoksun bir şekilde gazetecilik faaliyetini devam ettirmenin imkânsızlığı gazetecileri yeni yollar keşfetmeye yöneltmiş, bu süreçte kolektif bir gazetecilik faaliyetinden ziyade bireyler ön plana çıkmıştır. Bu koşullarda gazeteciliğe devam etme iradesi göstermenin başlı başına bir değeri olsa da, yaratılan yeni modellerin ortaya çıkarttığı kimi sorunların da incelenmesi gerekiyor.
Bu konuşmada, medyada sendikasızlaştırılma süreci, gazetecilik sendikalarının gazetecilik mesleği için olan önemi, sendikaların bir özdenetim modeli olarak düşünülmesi gerektiği, ancak emek örgütlülüğü olmadan sendikaların sendika niteliklerini kaybedip, sivil toplum kuruluşu vasfına bürünebildiği, günümüzde yaygınlaşan girişimci gazetecilik modelinin yarattığı sorunlar ile güvencesiz, örgütsüz ve serbest gazeteciliğin dezavantajları üzerinde durulacaktır.
Emre Tansu Keten: Lisans ve yüksek lisans derecesini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden aldı. Aynı fakültede araştırma görevlisi olarak çalışırken, Barış Bildirisi’ne imza attığı gerekçesiyle, 2017 yılında KHK ile görevinden ihraç edildi. Gazetecilik üzerine doktora eğitimine devam ediyor.
Uraz Aydın: Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde 17 yıl çalıştıktan sonra Barış Bildirisi'ne attığı imza nedeniyle 686 sayılı KHK'yla ihraç edildi. Bugün tercümanlık ve gazetecilik yapıyor.
YouTube üzerinden ilk gösterim.