Aralık ayında Kıraathane: Ayrımcılığa Karşı Mücadele, Çok Dillilik, Çok Kültürlülük
Aralık 2024’teki sergimiz “Kuşlar Cıvıldaşsa Üstümde”, Mehmet Yaşın’ın şiirdeki 40. yılını kutlamak üzere tasarlandı. Daha önce Lefkoşa’da düzenlenen ve küratörlüğünü Evagoras Vanezis’in yaptığı sergi aynı zamanda Çok-kültürlü kimlikler ve çok-dillilik üzerine: 11 şiir kitabı, 4 romanı, 6 deneme, söyleşiler, antolojik araştırma ve edebiyat incelemesi bulunan Yaşın, savaşlarla varlığı ortadan kaldırılmış eski kozmopolit Kıbrıslı toplumun son temsilcilerinden biri sayıldığı kadar, gelecekteki çoğul kimlikli toplumların da habercisi… “Kuşlar Cıvıldaşsa Üstümde” sergisi 3 Ocak 2025’e kadar açık olacak.
Kasım 2024’te Literatür Çocuk tarafından yayımlanan bir kitabı İstanbul Edebiyat Evi’ne konuk edeceğiz: biri ve diğeri. Tuğçe Tatari’nin, önce beş yaş ve üzeri çocuklara sonra da –hatta belki önce– onların ailelerine hayatın gerçeklerini kavrama fırsatı sunduğu bu kitabı vesile ederek mültecilik ve göç konusunu ele alıyoruz.
Ayrımcılıkla savaşmak artık bir aciliyet: Kültür sanat alanına emek verenlerin son yıllarda git gide artan ayrımcılığa ve yasaklara karşı harekete geçme aciliyetiyle bir araya gelerek geçtiğimiz temmuz ayında Diyarbakır’da varlığını kamuoyuna duyurduğu Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi’nin yola çıkış hikâyesini, temel değerlerini ve gerçekleştirdikleri çalışmaları inisiyatif katılımcılarından yönetmen Elif Ergezen ve ressam Sevinç Altan anlatacak. Moderatör Susma24’ten Özlem Altınok.
Dünyada ve Türkiye'de artan göçmen ve azınlık karşıtlığına, ırkçılık ve milliyetçiliğe bir tavır olarak Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde Kasım ayı itibariyle başlayan “Samyeli Şair Buluşmaları”, farklı sesleri, kültürleri, dilleri ve duyguları şiirin evrensel dili ile bir araya getirmeye devam ediyor. İkinci buluşmaya Mısır şiirinin güçlü seslerinden Ahmad Yamani, Kürtçe şiirleri ile Çayan Okuduci ve Türkçe şiirleri ile Zeynep Köylü katılıyor. Etkinlikte şiir dilleri Arapça, Kürtçe ve Türkçe olacak, ayrıca şiirlerin çevirileri Arapça ve Türkçe de okunacak.
Kıraathane sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmaya devam ediyor, açık olduğu sürece de edecek: Barış İçin Toplumsal Çalışmalar Derneği (BATOÇA) ve Eşitlik Politikaları Derneği (EPD) işbirliğiyle düzenlenen “Vicdani Ret ve Yoksulluk” adlı etkinlikte, savaş ve zorunlu askerlik gibi konuların ekonomik yaşamlarımıza, sosyal haklarımıza ve toplumsal eşitliğe etkileri konuşulacak. Hem vicdani ret hakkı hukuki ve toplumsal bağlamda değerlendirilecek hem de zorunlu askerlik uygulamalarının yoksulluğa etkileri irdelenecek.
Ünlü sanatçı İnci Eviner, bu ay Kıraathane’nin stüdyo konuğu. Eviner’in geçtiğimiz günlerde kapanan ve Dirimart Pera’da gerçekleşen Bir Adanın Sinir Uçları başlıklı sergisi; yakın zamanda Dirimart Yayınları tarafından yayımlanan Arkasında Mahrem Bir Şeyler başlıklı sanatçı kitabı ve geçtiğimiz ay Londra’da Frize Sculpture’da sergilenen yapıtı Materials of Mind Theatre [Zihin Tiyatrosu Malzemeleri] üzerinden gerçekleşecek sanatçı konuşması… Moderatör Mesut Varlık.
İnsan Hakları Konuşmaları serimiz İştar Gözaydın’ın moderatörlüğünde Avukat Fikret İlkiz söyleşisiyle sürüyor. İlkiz’in konuşması, kamuoyunda etki ajanlığı kanunu olarak bilinen ve şimdiye dek iki kez geri çekilen kanuna ve meclisten geçtiği takdirde oluşacak bu “yeni suç”un yaratacağı problemlere dair.
Ahmet Soysal, yeni teknolojilere bambaşka bir yerden bakmayı deniyor Kıraathane’deki “Heidegger’de Teknik Sorusu” başlıklı konuşmasında: Sunum, Heidegger'in teknik sorusuna yaklaşımıyla beraber bunun çağdaş tekno-bilimsel egemenliğin açıklanmasına olası katkılarını ve sınırlarını ele alacak.
Esra Dicle ve Yalçın Armağan, ölümünün 70. Yılında Sait Faik’in romanlarına eğiliyorlar: Sait Faik’in Medarı Maişet Motoru (sonrasında Birtakım İnsanlar) ve Kayıp Aranıyor’unu merkeze alarak bir yandan şimdiye kadar bu kitapların nasıl ele alındığını değerlendiriyor diğer yandan bu metinlerin gündeme getirilmemiş yanlarını açığa çıkarmaya çalışıyorlar.
Bu sayfayla ve Kıraathane’yle yeni tanışanlar için bir not: Kıraathane İstanbul’un bütün etkinlikleri ücretsiz ve herkese açık. 2024’ü uğurlarken sizleri, tanışmak, tartışmak ve dayanışma ağları içinde yer alabilmek için Kıraathane’ye bekliyoruz. Yine bu sayfalarda yer alan programımızı inceleyip istediklerinize katılabilirsiniz. Gelemeyenler, etkinliklerimizi kaçıranlar ya da başka şehirlerde yaşayanlar için bütün etkinliklerimizi (maalesef sergilerimiz hariç!) mutlaka Youtube kanalımıza koyuyoruz. O yüzden, Youtube’da Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nin kanalına abone olmayı da unutmayınız!