Nazan Ölçer

12 Şubat Çarşamba 19:00

Müzede Performans Sanatı ve Marina Abramović

Nazan Ölçer

Çağdaş Sanat Konuşmaları

Belki dikkatinizi çekmiştir; İstanbul’un gözbebeklerinden Sakıp Sabancı Müzesi, geçen yıl boyunca şöyle bir davet yaptı Türkiyeli sanatçılara: “Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) ve Marina Abramović Institute (MAI), Şubat 2020’den itibaren üç ay boyunca SSM’de gerçekleşecek bir sergi kapsamında, her tür performans sanatıyla uğraşan sanatçılara uzun süreli yeni projeler hazırlama çağrısında bulunuyor.”

Davette sözü edilen sergi, yeni yılın İstanbul’a taşıyacağı en önemli sanat olaylarından biri. SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, bu serginin farkını şöyle anlatmıştı geçen yıl: “Abramović, İstanbul’a büyük bir projeyle gelecek. Sergi, her gün çoğunluğu Türk sanatçıların gerçekleştireceği canlı performanslardan, Marina’nın 50 yıllık sanat hayatına ışık tutacak çalışmalarından ve performans sanatı literatürüne ‘Abramović Metodu’ olarak giren ve ziyaretçilerin bire bir katılımıyla gerçekleşecek deneyimlerden oluşacak. İlk kez bir serginin başyapıtı ziyaretçiler olacak.”

Bu akşam buluştuğumuzda Nazan Ölçer’den hem Türkiye'de müzeler ve müzecilikle ilgili düşüncelerini hem de devam etmekte olan Abramović sergisiyle ilgili taze izlenimlerini dinleyeceğiz.

Nazan Ölçer: 1942 İstanbul doğumlu. Orta öğrenimini Sankt Georg Avusturya Kız Lisesi’nde; Etnoloji, İlkçağ Tarihi, Yakın Doğu Tarih ve Kültürleri dallarındaki üniversite ve uzmanlık öğrenimlerini Federal Almanya’daki Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nde yaptı. Münih Üniversitesi Etnoloji Bölümü koleksiyonlarında başladığı müzecilik çalışmalarını, öğrenim sonrası Münih ve Viyana Etnoloji Müzeleri ile Berlin İslam Sanatı Müzesi’nde sürdürdü. 1978-2003 arasında Türk ve İslam Eserleri Müzesi müdürlüğü yaptı. Hâlen Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü.

Lütfen önceden kaydolunuz.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır