Kasım’da Kıraathane: Susmayalım! Sustukça…
Bu yıl Ekim ayında yaptığımız Kitap Şenliği biteli çok olmadı. Ama daha şenlik bütün hızıyla sürerken de biz Kasım ayının etkinliklerini planlamaya başlamıştık. Kasım 2024’te Susma24 tarafından düzenlenen bir sergimiz var: Sus-ma: İçeride, Dışarıda Sansür ve Otosansür.
Hayır, içeride ve dışarıda derken Türkiye ile dünya kastedilmiyor: Görülmüştür Kolektifi, Redfotoğraf Grubu ve Susma Platformu işbirliğiyle 8 Kasım’da Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde açılacak sergi, hapishanedeki politik mahpusların “içeride” yaşadığı sansürü, “dışarıdaki” ifade özgürlüğü ihlalleriyle birleştiriyor. 6 Aralık’a kadar sürecek sergide mahpus sanatçıların sansür temalı üretimleri, fotoğrafçıların sansür betimlemeleri ile sansüre ve otosansüre dair çeşitli video, yazı ve haberler yer alacak. Tabii, sergi dolayısıyla düzenleyeceğimiz iki ayrı etkinlikte de konuşmacılarımız sansür ve oto-sansür konusunu her yönüyle ele almaya çalışacaklar.
İki şair, Ozan Utku Akgün ile İlker Hepkan, sadece bu yıl çıkan şiir kitapları Zihinde Bir Siyah Nokta ile Beyefendiler’i konuşmayacaklar, aynı zamanda nasıl şiir yazdıklarını, metinlerarasılığın şiirlerinde ne gibi bir yer tuttuğunu ve günümüz şiiri hakkındaki düşüncelerini birbirleriyle ve katılımcılarla tartışacaklar.
Sergi Konuşmaları hep Kıraathane’de düzenlediğimiz sergiler üzerine olurdu, bu kez Avusturya Kültür Ofisi’nde, Palais Yeniköy’de düzenlenen bir sergi üzerine konuşacağız: Graz’da yaşayan İranlı sanatçı Maryam Mohammadi, çağdaş sanatın olanak ve araçlarıyla masallardan fotoğraflar kurguluyor. Fotoğraflar ve masallardan okunan pasajlar, bu geleneksel metinlerin özellikle de göç tarihi ve kültürel kimlik bağlamında ne kadar çok yönlü ve dinamik bir şekilde yorumlanabileceğini gözler önüne seriyor.
14 Kasım 2024’te açılacak olan sergi üzerine, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde, İstanbul’daki Mahalla Festivali’ne katkı sunan göçmenlerin katıldığı bir söyleşi yapılacak.
Macbeth yüzyıllardır oynanıyor, Shakespeare’in öteki ünlü oyunları gibi. Peki Macbeth günümüze hitap ediyor mu, ediyorsa onu hâlâ güncel kılan şey nedir? Moda Sahnesi’nde oynanmakta olan oyunun başrol oyuncuları Barış Atay ve Ezgi Çelik Kıraathane’de oyun üzerine konuşacaklar. Moderatör Bahar Çuhadar.
Travma ve Anlatı kitabı üzerine yapılacak olan etkinlikte, kitabın editörü Deniz Gündoğan İbrişim ile moderatör Fatih Altuğ edebiyat, sanat ve hafıza çalışmalarında travmanın temsilleri üzerine derinlemesine tartışacaklar.
Eşitlik Politikaları Derneği (EPD) ile işbirliği içinde yapılacak etkinlikte Deniz Bakır’ın moderatörlüğünde Başaran Aksu ile ekonomik kriz ve yoksullukla mücadelede sendikal örgütlenmenin ve grevlerin rolünü konuşacağız.
Kasım ayında ayrıca Baş Başa: İki Yazar, İki Kitap dizimizin ilkinde Behçet Çelik ile Rober Koptaş, birbirlerinin yazdıklarına dair konuşacaklar. Sohbetin konusu iki yazarın Eylül ayında ve hoş bir tesadüf eseri aynı gün çıkan romanları Turuncunun Kıvamı ile Unufak; ama kitaplardan yazmaya, okumaya, yayınlamaya… uzayan, izleyicilerin sorularıyla derinleşen bir söyleşi olacak bu.
Dünyada ve Türkiye'de artan göçmen ve azınlık karşıtlığına, ırkçılık ve milliyetçiliğe bir tavır olarak Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde Kasım ayı itibariyle başlattığımız “Samyeli Şair Buluşmaları”, farklı sesleri, kültürleri, dilleri ve duyguları şiirin evrensel dili ile bir araya getirmeyi amaçlıyor. Şairlerin okuyucularla buluşacağı bu yolculukta Arapçadan Türkçeye, Kürtçeden Farsçaya ve Ermeniceye kadar coğrafyamızın kardeş dillerinde şiirler okunacak. Konuk şairlerin şiirleri Arapça ve Türkçeye de çevrilerek seslendirilecek. İlk buluşmaya işgal altındaki Filistin topraklarında, Yafa’da yaşayan Şeyha Hileva, İran’dan şair ve ressam Bahar Faris ve Türkiye’den şair Pelin Özer katılıyor.
Ayşe Görkem Kozanoğlu, farklı yaş, coğrafya ve arka planlardan insanların hikâyelerini ağırlığından ödün vermeden, hayatın kendi içinde taşıdığı hicivle ele alan Pınar İlkiz ile Soğan Doğradığın Çıplak Eller üzerine söyleşecek...
Bu sayfayla ve Kıraathane’yle yeni tanışanlar için bir not: Kıraathane İstanbul’un bütün etkinlikleri ücretsiz ve herkese açık. Sizi bu yeni sezonda da tanışmak, tartışmak ve dayanışma ağları içinde yer alabilmek için Kıraathane’ye bekliyoruz. Yine bu sayfalarda yer alan programımızı inceleyip istediklerinize katılabilirsiniz. Gelemeyenler, etkinliklerimizi kaçıranlar ya da başka şehirlerde yaşayanlar için bütün etkinliklerimizi (maalesef sergilerimiz hariç!) mutlaka Youtube kanalımıza koyuyoruz. O yüzden, Youtube’da Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nin kanalına abone olmayı da unutmayınız!